Sportmedisch onderzoek door Sportgeneeskunde Friesland

Sportgeneeskunde Friesland biedt verschillende Sportmedische onderzoeken. 

Basis Sportmedisch onderzoek

Voor sporters die niet erg intensief sporten. Ook als je (weer) wilt beginnen met sporten is een sportmedisch onderzoek geschikt om de belastbaarheid van je lichaam in kaart te brengen en te overleggen welke sportbelasting daar het beste bij past.

Het Basis Sport Medisch Onderzoek is ook bedoeld voor sporten die extra gevaar met zich mee kunnen brengen voor de sporter zelf, zijn medesporters en/of omstanders. Denk hierbij aan auto- en motorsport, ballonvaren, parachutespringen en duiken. Ook voor aankomende leerlingen van het CIOS wordt minimaal een Basis Sport Medisch Onderzoek geadviseerd.

Inhoud:

 • Invullen en bespreken vragenlijst
 • Bepaling lengte, gewicht en vetpercentage.
 • Bepaling gezichtsscherpte, diepte zien en kleurenzien
 • Urine-onderzoek naar eiwit en suiker
 • Bepaling HB-gehalte van het bloed. Longfunctie-onderzoek. Intern onderzoek (hart en bloedvaten, longen, buik), inclusief bloeddrukmeting
 • Orthopedisch onderzoek van de statiek, spieren en gewrichten
 • Eindgesprek sportarts inclusief advisering

Kosten Basis Sportmedisch onderzoek

Voor 2024 bedragen de kosten voor een Basis Sport Medisch Onderzoek € 125,00.

De kosten dienen na afloop van het Sport Medisch Onderzoek contant of per pin te worden voldaan. U krijgt een betalingsbewijs mee die u kunt indienen bij uw zorgverzekering.

Afspraken voor alle Sport Medische Instellingen:
op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur
telefoonnummer: 0513 627175   (   voor gelijk afspraak in plannen graag bellen:  anders aanmelden  via rode balk waarna wij contact met u opnemen. Door personele bezetting problemen duurt dit enige tijd) 

Basis Plus Sportmedisch onderzoek

Het Sport Medisch Onderzoek Basis+  is het onderzoek als hierboven maar dan aangevuld met een ECG en  is bedoeld voor sporters die intensief (gaan) sporten. Ook voor aankomende leerlingen van de ALO, Veiligheid en Vakmanschap en de CALO is dit Basisplus SMO verplicht.

Inhoud:

 • Als het Basis SMO, aangevuld met een ECG (hartfilmpje) in rust.
 • Bepaling van het cholesterolgehalte in het bloed

 

Kosten Basis Plus Sportmedisch onderzoek

Voor 2024 bedragen de kosten voor een Basis Sport Medisch Onderzoek € 165,00.

De kosten dienen na afloop van het SMO contant of per pin te worden voldaan. U krijgt een betalingsbewijs mee die u kunt indienen bij uw zorgverzekering.

Afspraken voor alle Sport Medische Instellingen:
op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur
telefoonnummer: 0513 627175  ( voor gelijk inplannen  afspraak graag bellen: anders aanmelden via rode balk waarna wij contact opnemen. Door personele bezetting problemen duurt dit enige tijd)  

Groot Sportmedisch onderzoek

Wordt geadviseerd aan sporters die ouder zijn dan 35 jaar en voor hen die (ongeacht de leeftijd) zeer intensief sporten. Ook als je (weer) begint met sporten en ouder bent dan 35 jaar is het Groot SMO geschikt om de belastbaarheid van je lichaam (ook cardiovasculair) in kaart te laten brengen en te overleggen welke sportbelasting daar het beste bij past.

Inhoud:

 • Als het Basisplus SMO met als aanvulling:
 • een inspanningstest op de fietsergometer tot maximaal, waarbij  bepaling van de maximale belasting, de maximale hartfrequentie en de hartfrequentie bij het omslagpunt bij benadering (anaerobe drempel)
 • Aan de hand van de maximale belasting kan uitgerekend worden hoe hoog de maximale zuurstofopname is
 • Tijdens en na de inspanningstest vind er een ECG- en bloeddrukregistratie plaats om een indruk te krijgen van de belastbaarheid van het hart- en vaatstelsel.

Kosten Groot Sportmedisch onderzoek

  Voor 2024 bedragen de kosten voor een Groot Sport Medisch Onderzoek € 265,00  euro.

  De kosten dienen na afloop van het SMO contant of per pin te worden voldaan. U krijgt een betalingsbewijs mee die u kunt indienen bij uw zorgverzekering. Als u de inspanningstest op uw eigen fiets* wilt doen kan dat ook, maar alleen op onze hoofdvestiging te Heerenveen.

  *dit moet een fiets zijn met velgremmen en een quickrelease systeem

  Afspraken voor alle Sport Medische Instellingen:
  op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur
  telefoonnummer: 0513 627175   ( voor gelijk inplannen afspraak graag bellen:  anders aanmelden bij rode balk waarna wij contact opnemen met u.  Door personele bezetting problemen duurt dit enige tijd

   

  Groot Sportmedisch onderzoek
  met ademgas analyse

  Voor een juiste meting van trainingszones, omslagpunten en zuurstofopname capaciteit adviseren bij een groot sportmedisch onderzoek met ademgasanalyse te doen. Dit kan zowel op loopband, onze fiets als eigen fiets*.

  *dit moet een fiets zijn met velgremmen en een quickrelease systeem

  Kosten Groot Sportmedisch onderzoek
  met ademgas analyse

  De kosten voor een groot Sport Medisch Onderzoek met ademgas analyse bedraagt € 305,-

  Deze testen op de fiets worden op locaties Heerenveen en Leeuwarden  uitgevoerd.
  De test op de loopband wordt alleen in Heerenveen uitgevoerd.

  Afspraken voor in Heerenveen:
  op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur
  telefoonnummer: 0513 627175  ( voor gelijk inplannen afspraak graag bellen; anders aanmelden op rode balk waarna wij contact opnemen met u. Door personele bezetting problemen duurt dit enige tijd) .